Ons huidig economisch systeem

Gerelateerde afbeelding

Van de bewakers en beulen van Auschwitz in de Tweede Wereldoorlog was bekend dat ze de ene dag op een afgrijselijke wijze Joden aan het vermoorden waren, om de volgende dag op kerstavond in de kerk over vrede te zingen om elkaar vervolgens vrede toe te wensen. Hoe kun je vrede en moorden met elkaar rijmen als je echt wakker bent? Bevolkingsgroepen in het voormalige
Joegoslaviƫ leefden decennialang als vreedzame buren samen om tijdens de Balkanoorlog ineens elkaar uit te moorden. Hoe kunnen brave huisvaders in korte tijd veranderen in moordenaars? De reden is dat we sociale wezens zijn en dat we ons aanpassen aan het systeem. We zijn onderdeel van vele, vaak onzichtbare richtlijnen die onze levens sturen. Godsdiensten, politieke stromingen, bedrijfstakken, media en multinationals zorgen allemaal dat wij ons gedragen zoals we dat in het dagelijkse leven doen. Daar denken we niet eens over na. We leven ons leven zonder ons af te vragen of we daarmee bijdragen aan een betere wereld en of het past bij wie we werkelijk zijn. Zo ontstaat er systeemgedrag bij mensen, waardoor we soms ver buiten onze persoonlijke normen en waarden gaan. Destructieve systemen kunnen alleen worden omgegooid als mensen zich bewust worden van het duivelse karakter van het systeem en in opstand komen. Zo is kantoorruimte amersfoort uiteindelijk ook de Tweede Wereldoorlog beƫindigd.
Ons huidig economisch systeem is ook een systeem met destructieve elementen. We hebben namelijk een economisch systeem van groei en hebzucht ontworpen, dat aantoonbaar de aarde vernietigt en uiteindelijk de mensheid grote schade toebrengt. leder mens realiseert zich op individueel niveau dat we niet onbeperkt kunnen doorgroeien met zes miljard, en in 2050 zelfs met negen miljard mensen, op deze planeet. Wetenschappelijke berekeningen tonen aan dat de aarde is berekend op maximaal negen miljard mensen om in hun minimale dagelijkse behoeften te voorzien. De minimale dagelijkse behoeften betekenen een hele sobere levensstijl in vergelijking met de normale wijze waarop we in het Westen leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *