Bedrijven moeten reorganiseren als het goed gaat

Gerelateerde afbeelding

De meeste bedrijven beginnen te laat met reorganiseren, als de crisis al een feit is. Reorganiseer als het goed gaat, luidt daarom de boodschap van hoogleraar Bedrijfseconomie Tineke Bahlmann, die er een ‘on-economische’ visie op anticyclisch handelen op nahoudt.
‘iedere reorganisatie heeft een vast patroon: eerst ontkennen mensen de noodzaak. Daarna worden ze vreselijk kwaad en gaan ze marchanderen. Dat proces duurt één à twee jaar, dat moet je laten uitwoeden. Tijdens reorganisaties zijn mensen vooral met zichzelf bezig, niet met hun klanten. Daarom moet je niet wachten met reorganiseren tot de omgeving verandert. Niet reageren dus maar anticiperen op een (mogelijke) crisis.’ De vraag is, hoe een onderneming dat in turbulente tijden aanpakt. ‘In rustige tijden moet je een stabiele organisatie opbouwen, dus zorgen voor goede managementinformatiesystemen, een goede administratie enzovoort, om in een flexplek huren rotterdam dynamische periode goed op de wanorde in de omgeving te kunnen reageren.’ Die wanorde kan de leiding van een onderneming nooit alleen voorzien en overzien, alle geavanceerde methoden van strategische planning ten spijt. ‘Nee, het gaat om al doende leren. Medewerkers komen bij klanten die ergens behoefte aan hebben en vragen zich af: kunnen wij dat niet maken? In elke onderneming zijn mensen die veranderingen zien aankomen, en mensen met ideeën. Dat potentieel moeten bedrijven veel meer gebruiken.’
Bedrijven die crises willen vermijden moeten volgens Bahlmann op tijd reorganiseren, de creativiteit van hun mensen beter benutten en in stabiele perioden geld genereren om in dynamische perioden nieuwe dingen te kunnen doen.
neelsbestand met zich mee. In het sociaal plan geeft de werkgever weer sociaal plan hoe om te gaan flexplek huren utrecht met het personeel in tijden van de reorganisatie. De aangewezen partijen bij het opstellen van een sociaal plan zijn de directie, de werknemers en de vakbond.
Het sociaal plan komt in plaats van de CAO en is een collectieve regeling waaraan medewerkers individuele rechten ontlenen. Hierbij gaat het niet alleen om de regelingen, maar ook om de te volgen procedures.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *