Achtergronden van het kwaliteitsdenken

Gerelateerde afbeelding
Het concept voor integrale kwaliteitszorg is afkomstig uit de Verenigde Staten en voor het eerst succesvol toegepast in Japan. Het wordt uitgedragen door een aantal kwaliteitsgoeroes, waaronder de Amerikanen Deming, Crosby, Juran, Feigenbaum en de Japanner Imai. Hun idee├źn komen in grote lijnen overeen. De kern ervan is dat een kwalitatief goede organisatie aandacht besteedt aan de organisatiestructuur, productiemethoden en -middelen, de flexplek huren rotterdam managementstijl, de bedrijfscultuur, het personeelsbeleid en statistische methoden om tot kwaliteit te komen. In alle concepten speelt het topmanagement een belangrijke rol aangezien topmanagement zij het kwaliteitsproces moet sturen en een voorbeeldfunctie in de organisatie moet vervullen.
Het basisconcept voor kwaliteitszorg is afkomstig van de statisticus W. Deming en is voor het eerst in bedrijven toegepast net na de Tweede Deming Wereldoorlog. Deming stelde het management centraal bij kwaliteits- management programma’s. Kwaliteit kan volgens Deming pas worden bereikt als het totale productieproces onder controle is. De grote kennis hiervan schuilt echter niet bij het management maar bij het productiepersoneel. Zij zien de zwakke plekken en de fouten in het systeem. Het management kan van deze kennis en inzichten gebruik maken om zo tot een volledige beheersing van het proces te komen.
De mensen zijn de belangrijkste factor in de onderneming volgens Deming, en het management zal er daarom van alles aan moeten doen het beste uit de individuele medewerkers te halen. Deming ontwierp een cirkel flexplek huren utrecht waarmee de het proces van kwaliteitszorg werd gevisualiseerd (zie figuur 11.2). Het proces van kwaliteitsbeheersing wordt hierbij opgedeeld in vier fasen namelijk: plan, doe, check en analyseer. Deze fasen zouden evenredig veel aandacht moeten krijgen in het kwaliteitsbeheersingsproces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *